Шведські вчені прийшли до висновку, що під час аварії на Чорнобильській АЕС 26 квітня 1986 року в дійсності стався ядерний вибух потужністю близько 75 тонн в тротиловому еквіваленті.

Як свідчить загальноприйнята версія, перший із двох вибухів на ЧАЕС стався в результаті випаровування води в реакторі, що охолоджувала його, у зв'язку з чим тиск у трубах різко зріс, розірвавши їх. Потім розігрітий пар почав взаємодіяти з цирконієвої оболонкою паливних елементів, що призвело до активного утворення водню (поліцирконієва реакція), який згорів вибуховим чином у кисні повітря.

Однак шведські вчені засумнівалися в природі першого вибуху і заявляли, що в дійсності він представляв собою невеликий ядерний вибух.

"Америцію для вибуху було недостатньо, а критична маса плутонію або урану повинна була б бути в кілька кілограм. Але якщо б це сталося, то вибух був би куди могутніше 70 тонн в тротиловому еквіваленті. Ми просто не розуміємо, як такий слабкий вибух міг призвести до такої трагедії ", - упевнені вчені.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Зокрема, вчені в своїй роботі використовували дані радієвого інституту ім. Хлопіна, який зареєстрував активність ізотопів 133Xe/133mXe в рідкому ксеноні, отриманому на череповецької фабриці зі скраплення повітря. Вчені вважають, що ізотопи проводилися в результаті ядерного вибуху потужністю приблизно 75 тонн в тротиловому еквіваленті.

Раніше портал "Знай.uа" повідомив, що робот показав приклад двієчникам.