Іридій зустрічається на Землі вкрай рідко. Зате удосталь міститься на метеорах. Проаналізувавши вік земних покладів іридію, вчені прийшли до висновку, що цей важкий, крихкий метал жовтого кольору, найімовірніше є осколками астероїда, що погубив динозаврів 66 мільйонів років тому. Однак останні дослідження показали, що іридій може вбивати не тільки давніх ящерів, але і ракові клітини. Як повідомляє портал EurekAlert, до такого висновку прийшли фахівці британського і китайського університетів.

Вчені встановили, що хімічний елемент іридій, що відноситься до метеоритних порід, є ефективним засобом у боротьбі з онкологічними захворюваннями. Експерименти показали, що атомарний кисень, який утворюється в результаті проникнення металу в ракову клітку, знищує її, не завдаючи ніякої шкоди здорової тканини.

"Суміш іридію з органічними речовинами проникала у всі шари злоякісної пухлини і вбивала її. Це свідчить про те, наскільки перспективним є такий вид лікування", - пишуть вчені. Зазначається, що "активація" і доставка препарату до уражених органів здійснювалася за допомогою спеціального медичного лазера. "Іридій прилетів на Землю разом з астероїдом 66 мільйонів років тому, і тепер настав час знайти медичне застосування", - заявив професор Уорікського університету Пітер Седлер. Вчені сподіваються на якнайшвидший початок клінічних випробувань.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв про загрозу космічного вітру

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще