Ось уже понад півстоліття вчені намагаються встановити авторство таємничих сувоїв Мертвого моря. Рукописи були виявлені в одній з печер Іудейської пустелі в 1947. Розшифровка стародавніх текстів показала, що третина матеріалів належать до Старого Заповіту, інші ж являють собою апокрифічні писання, а також зводи правил і законів. Як повідомляє ZN.UA, недавній аналіз поховань, виявлених у цій місцевості, дозволяє вважати, що сувої були створені представниками давньої іудейської секти оссинів.

Радіовуглецевий аналіз показав, що людських останків 2200 років; це збігається з датуванням кумранських рукописів. Антропологи вважають, що як мінімум 30 з 33 похованих в Кумрані людей були чоловіками – про це говорить структура тазових кісток; ще три скелета збереглися дуже погано, щоб за ними можна було встановити стать. Вік похованих – від 20 до 50 років.

Крім того, повторне вивчення останків ще 53 чоловік, також знайдених в Кумрані, встановило, що шестеро з семи похованих там людей були чоловіками, а не жінками, як вважалося раніше. Дослідження антропологів побічно підтверджує поширену теорію про те, що сувої Мертвого моря створили члени іудейської секти оссинів. Оссеї жили громадами, обробляли землю, визнавали лише загальну власність, дотримувалися целібату і тому не мали своїх дітей, але іноді брали в громаду чужих.

Згідно з іншими версіями, кумранські документи були складені ремісниками, бедуїнами або військовими, які проживали в тій же місцевості . Гендерний склад похованих на кумранському кладовищі, а також той факт, що деякі чоловіки померли в похилому віці, і відсутність на кістках слідів серйозних травм, які могли бути отримані на війні, говорять на користь версії про оссинів.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв про таємничі таланти Да Вінчі