Ось уже понад півстоліття вчені намагаються встановити авторство таємничих сувоїв Мертвого моря. Рукописи були виявлені в одній з печер Іудейської пустелі в 1947. Розшифровка стародавніх текстів показала, що третина матеріалів належать до Старого Заповіту, інші ж являють собою апокрифічні писання, а також зводи правил і законів. Як повідомляє ZN.UA, недавній аналіз поховань, виявлених у цій місцевості, дозволяє вважати, що сувої були створені представниками давньої іудейської секти оссинів.

Радіовуглецевий аналіз показав, що людських останків 2200 років; це збігається з датуванням кумранських рукописів. Антропологи вважають, що як мінімум 30 з 33 похованих в Кумрані людей були чоловіками – про це говорить структура тазових кісток; ще три скелета збереглися дуже погано, щоб за ними можна було встановити стать. Вік похованих – від 20 до 50 років.

Крім того, повторне вивчення останків ще 53 чоловік, також знайдених в Кумрані, встановило, що шестеро з семи похованих там людей були чоловіками, а не жінками, як вважалося раніше. Дослідження антропологів побічно підтверджує поширену теорію про те, що сувої Мертвого моря створили члени іудейської секти оссинів. Оссеї жили громадами, обробляли землю, визнавали лише загальну власність, дотримувалися целібату і тому не мали своїх дітей, але іноді брали в громаду чужих.

Згідно з іншими версіями, кумранські документи були складені ремісниками, бедуїнами або військовими, які проживали в тій же місцевості . Гендерний склад похованих на кумранському кладовищі, а також той факт, що деякі чоловіки померли в похилому віці, і відсутність на кістках слідів серйозних травм, які могли бути отримані на війні, говорять на користь версії про оссинів.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв про таємничі таланти Да Вінчі