Астрономи визначили форму і фізичні властивості першого в історії спостережень міжзоряного тіла, що потрапило в Сонячну систему. По суті, тіло є астероїдом, який виглядає як сигара.

Міжзоряне комета З/2017 U1 (PANSTARRS), яка згодом стала астероїдом, була вперше виявлена 18 жовтня американської обсерваторією PANSTARRS 1. Астрономи впевнені, що об'єкт прилетів з-за меж нашої планетної системи і незабаром покине її.

Пізніше додаткові спостереження за допомогою телескопа VLT Європейської південної обсерваторії показали, що C/2017 U1 не має жодних ознак коми - газової оболонки навколо ядра, - і є скоріше астероїдом. Крім того, об'єкт отримав власне ім'я Оумуамуа ('Oumuamua), що по-гавайськи може означати "розвідник" або "посланець здалеку".

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами"
Показати ще

Спостереження проводилися 28 жовтня 2017 року з допомогою телескопа WIYN з діаметром головного дзеркала 3,5 метра, розміщеного в обсерваторії Кітт Пік в Арізоні. Навіть найпотужніші телескопи не дозволяють вченим побачити деталі поверхні астероїдів, тому вони можуть судити про їх формі, розмірах та особливості поверхні спираючись тільки на їх яскравість і спектр.

Раніше NASA звернулося до людства з незвичайним проханням - придумати астероїду ім'я. Всього за кілька днів, агентству надіслали близько мільйона заявок з іменами астероїда, якого компанія вивчить уже в 2018 році, відправивши йому на зустріч зонд.

Раніше портал "Знай.uа" повідомив, що зруйновані головні міфи про клонування.