Фахівці Ратгерського університету та голландського Ательє реставрації та дослідження створили штучний інтелект, розклавши майже 300 шедеврів Пікассо, Матісса, Модільяні та інших художників на 80 000 окремих мазків пензля, а потім рекурентна нейронна мережа навчилася з ним ідентифікувати автора.

Новий алгоритм здатний помітити підробку, дивлячись на характер мазка, і на те, яке зусилля художник докладав до пензля, на форму лінії в мазку. Точність новинки в визначенні достовірності близько 80%. Потім вчені попросили художників написати картини в стилі майстрів минулого, щоб перевірити здатність ШІ розпізнавати підробки. Комп'ютер впорався із завданням у всіх випадках, не вдаючись до спектроскопічного або радіологічному аналізу, просто дивлячись на мазки.

Поки ця технологія дозволяє встановити справжність живописних картин з явними штрихами або мазками, і вчені збираються підтвердити результати на полотнах імпресіоністів та інших художників XIX століття.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Крім того, цей метод дав можливість дослідникам краще зрозуміти, що відбувається у "чорному ящику" рекурентної нейронної мережі. За словами Еріка Постми з Університету Тілбурга в Нідерландах, ШІ може широко застосовуватися в мистецтві, проте історики бояться застосовувати подібні технології, не знаючи про принцип їх роботи.

Раніше портал "Знай.uа" повідомив, що зруйновані головні міфи про клонування.