3D-друк існує вже не перший рік. Однак тільки в наші дні інженери по-справжньому розкривають потенціал цієї технології. Від виробництва одиничних пластикових макетів деталей для техніки дослідники переходять до друку складних структур з найрізноманітніших матеріалів. Нещодавно ЗМІ облетіла звістка про втілення столітньої мрії математика Шварца і створення надлегкого і суперміцного матеріалу. Сьогодні вчені йдуть далі по цьому шляху. Як повідомляється в журналі Physical Review X, інженерам вдалося матеріалізувати ще одну математичну модель і створити матеріал, який розширюється від тиску на нього.

Новий метаматеріал, отриманий вченими з Німеччини, не просто витримує великий тиск, але і веде себе абсолютно нелогічним, на перший погляд, чином: при підвищенні тиску він не стискається, а розширюється. Але нічого парадоксального тут немає – вся справа в складній структурі. Цзиньгуан Цюй (Jingyuan Qu) і його колеги змоделювали структуру метаматеріалу, утворену перекрестьями трьох перпендикулярних порожнистих "трубок" розмірами порядку мікрометра, сполученими П-образними "штангами".

Підвищення тиску в газі або рідини, в яку занурений такий матеріал, змушує центральні порожнини перехресть стискатися, що змушує з'єднувальні "штанги" повертатися і розсовувати перехрестя в сторони, збільшуючи обсяг структури в цілому. Для демонстрації можливостей свого метаматеріалу вчені використовували 3D-принтер, роздрукувавши збільшений пластиковий прототип і показавши, що при збільшенні тиску від однієї атмосфери приблизно до п'яти обсяг його збільшується приблизно на три відсотки. Змінюючи розміри і товщину окремих деталей, можна регулювати величину розширення по мірі потреби. За словами авторів, досі такі структури існували лише в теорії, "на папері", і вперше отримані на практиці.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв про надпотужну альтернативу кремнію

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще