Загроза екологічної катастрофи на Донбасі нависла над Україною ще з часів СРСР, однак її значення зараз перебільшено.

Відповідну думку висловив директор Київського еколого-культурного центру, Заслужений природоохоронець України, еколог Володимир Борейко "Обозревателю".

"Наприклад, багато говорять про те, що на Донбасі масове затоплення шахт, вода виливається з шахт і потім забруднює басейни водою. Так, це так. Але раніше цю воду відкачували і все одно виливали в річки без будь-якої очистки", – заявив він.

За словами Борейка, на даний момент викиди шкідливих речовин у повітря та річки скоротилися в рази, тому що багато підприємств не працюють.

"Біля Краматорська є річка Казенний Торець, там зараз з'явилася риба. У той час, коли раніше там можна було купатися. До того ж заборонили полювання - як на нашій стороні, так і по той бік. Це означає, що кількість лосів, лебедів, качок, борсуків, зайців стала величезною", –зазначив він.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

На його думку, заявляти про загрозу екологічної катастрофи на Донбасі можна буде тільки після того, як будуть проведені аналізи та дослідження. Хоча сам незворотний процес почався ще з радянської влади. Вже тоді загрязнялися повітря, річки, знизилася родючість грунтів, почали знищуватися ліси, а також збільшилась кількість захворювань, в тому числі – онкологія.


Відео: Клімкін - про гуманітарну катастрофу


Як повідомляв портал "Знай.uа", співзасновник Першого добровольчого мобільного госпіталю імені Миколи Пирогова Геннадій Друзенко, що війна на Донбасі загрожує спалахом жахливих захворювань по всій Україні. З цілком зрозумілих причин, військові можуть завезти в мирні населення такі хвороби, як СНІД і гепатит С.