Розробники з Дослідницького центру NASA імені Джона Гленна представили новий тип шин, якому не страшні грижі, проколи і сильні деформації при наїзді на перешкоду.

Варто відзначити, що шини складаються не з гуми, а з безлічі переплетених у сітку металевих пружин, нагадуючи кольчугу. Завдяки цій особливості, вони стійкі до ушкоджень, але володіють такими ж демпфуючими властивостями, що і звичайні покришки.

Конструкція апаратів, відправлених на інші планети або інші космічні об'єкти змушена бути надійною і здатної багато років пропрацювати без поломок і можливості для ремонту. Саме цей компонент є головним недоліком марсоходів, оскільки вивід з ладу навіть одного колеса може призвести до фатальних наслідків.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Астролог побачив у травні "лихо" для України
Показати ще

Ознакомтесть з незвичайною технологією створення шин:

Восени 2013 року фахівці NASA виявили пошкодження покришки лівого переднього колеса марсохода "Кьюріосіті". Мова йшла про надрив покришки довжиною від п'яти до восьми сантиметрів і до трьох сантиметрів шириною. Пошкодження було отримано при подоланні кам'янистого ділянки шляху. Через пошкодження фахівці змушені вибирати для пересування марсохода щадні маршрути.

Нові шини, розроблені фахівцями NASA позбавить вчених від цієї проблеми: навіть серйозних деформацій матеріал досить нагріти, і він знову набуде початкову форму.

NASA займалося розробкою нового типу шин з середини 2000-х років. Тоді розробники спільно з компанією Goodyear розробили покришку для важких транспортних літаків, в якій традиційний кевларовий корд був замінений на сплетіння сталевих пружинок. Така покришка показала високу стійкість до навантажень і хороші амортизуючі якості.

Раніше портал "Знай.uа" повідомив, що наймиліша тварина на межі вимирання.