Нам часто доводиться чути про те, що цифрові корпорації стежать за своїми користувачами. Однак масштаби і методи такого стеження часто залишаються без належної уваги громадян. Як виявилося, недостатньо відмовитися від публікації справжніх фото, використовувати псевдонім і вимкнути геолокацію. Аналітичні програми Facebook здатні розкусити вас навіть по лайкам, які ви залишаєте під чужими сторінками. Журнал Big Data повідомляє своїм читачам, що навіть трьох лайків достатньо, для того що б визначити, чи є користувач геєм.

Як з'ясувалося, в середньому потрібно менше восьми лайків, щоб визначити не тільки сексуальну орієнтацію, але і IQ, релігійні або політичні погляди, а також ставлення до паління та алкоголю. Наприклад, якщо користувачеві подобаються сторінки Леді Гаги, кампанії із захисту прав людини, серіалу "Справжня кров" і Гаррі Поттер, то, швидше за все, він гей. Дослідники виявили також, що якщо приховати невелику кількість лайків, цей алгоритм перестає працювати, і інформація, яку користувачі Facebook хотіли б приховати, залишиться конфіденційною. Кількість лайків, які необхідно приховати, залежить від типу інформації: 3,5, якщо мова йде про сексуальну орієнтацію; 12,2 — про наркозалежності; 11,7 — про прихильність ісламу.

Число прихованих лайків для отримання хибно позитивного результату — щоб користувача віднесли до групи, до якої він насправді не входить — зазвичай менше. "Ці висновки можуть не тільки виявитися помилковими через брак даних або неадекватності моделі, деякі користувачі взагалі не хочуть, щоб певні характеристики спливали. Для багатьох вторгнення в приватне життя з допомогою статистичних методів викликає не менше занепокоєння, ніж розкриття персональних даних".

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв про вплив дієти на нервові розлади