Недавня висадка робототехніки на Марс дала новий імпульс космічним гонкам. Вже не менше п'яти держав заявило про свої марсіанські амбіції. Крім розробки міжпланетного транспорту інженери по всьому світу зайняті проектуванням марсіанських колоній майбутнього. На Гаваях запущений експеримент по вирощуванню овочів на грунті, що нагадує марсіанський, а в Дубаї, як повідомляє National Geographic, зайнялися будівництвом марсіанського міста.

У 2006 році віце-президент Об'єднаних Арабських Еміратів шейх Мохаммед ібн Рашид Аль Мактум відкрив державний космічний центр, що носить його ім'я (The Mohammed Bin Rashid Space Centre або MBRSC), а через 8 років фахівці центру приступили до роботи над програмою Emirates Mars Mission. Планується, що у 2020 році на Марс буде відправлений безпілотний апарат, який буде збирати дані про атмосферу. Не виключаючи, що в перспективі висадиться на Марсі і людина, MBRSC приступає до вивчення умов життя на Червоній планеті. Для цього в пустелі недалеко від Дубая буде створено симулятор Mars Scientific City, в якому оселяться вчені та інженери.

Вартість проекту оцінюється в 500 млн дирхамів (приблизно $136 млн.), будівництво завершиться в 2020 році. Площа "марсіанського міста" складе 177 000 м2. Будівлі, що мають форму куполів, будуть надруковані на 3D-принтері. Всередині них будуть обладнані житлові та наукові приміщення, в тому числі лабораторії і оранжереї. Фахівці будуть тестувати технології, що виробляють продукти харчування, воду і енергію. У "місті" також розмістять музей, який зможуть відвідати всі бажаючі.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв про катання на кавовій гущі