Зростаючий доступ людства до електроенергії є безумовним плюсом. Однак у цієї тенденції є зворотна сторона. Мова йде про підвищення рівня світлового забруднення. Дослідники вважають, що однією з основних причин збільшення світлового забруднення є поширення енергозберігаючих світлодіодних ламп. За прогнозами аналітиків, вже через три роки такі лампи захоплять більше 60% ринку. Як повідомляє портал Newsyou.info, широке застосування світлодіодів не дозволяє точно визначити зростання світлового забруднення, так як холодне блакитне світло не вловлюється супутниками.

Як відзначають дослідники, світлове забруднення змінює біологічні ритми тварин і заважає астрономічними спостереженнями. Аналіз супутникових знімків за 2012 – 2016 роки показав, що в середньому площа території, яка освітлюється в темний час доби збільшується на 2,2% у рік. Яскравість вже освітлених територій за рік збільшується також на 2,2%. Приріст відбувається в основному за рахунок Південної Америки, Африки і Азії. У зонах військових дій, Сирії, Ємені та інших, — освітленість, навпаки, знижується. В даний час небо засвічено так сильно, як ніколи раніше.


За словами вчених, насправді світлове забруднення зростає швидше. Більшість світлодіодних ламп випромінює холодне блакитне світло, яке супутники не можуть засікти через занадто короткі електромагнітні хвилі. У той же час, саме це світіння найбільш близьке до денного світла, з-за чого організм все сильніше сприймає ніч, як день. Очікується, що до 2020 року світлодіодні лампи займуть 61% ринку ламп.

Раніше портал "Знай.ua" розповідав про німецьке Сонце