Багато-хто стикався з нерозбірливим почерком лікарів. Іноді розшифровка таких текстів перетворюється на тривале та болісне заняття. Але корінь проблеми криється у величезних обсягах паперової роботи, якою, зазвичай, перевантажені медики. Google в партнерстві зі Стенфордом зайнявся розробкою програми, яка буде розшифровувати діалог лікаря з пацієнтом і переводити його в текст. Як повідомляє портал Engadget, новий алгоритм у кращих своїх показниках доходить до 81% точного розпізнавання мови. Тим не менш, до ідеалу ще далеко.

За задумом, система повинна розрізняти не тільки голоси, що говорять, але і теми. ШІ зрозуміє, коли мова йде про серйозні медичні проблеми, а коли пацієнт почав відволікати доктора розмовами про погоду. Така здатність дозволить системі структурувати текст зручним для доктора способом. Після цього він зможе швидко відновити бесіду, підняти потрібні факти і підготувати висновок. Йому не доведеться дублювати свої поради і побоювання письмово, система почує їх і автоматично підготує у зручній формі. Лікарю залишиться, наприклад, роздрукувати їх та передати пацієнту.

Поки система перебуває на стадії розробки, і кращі її ітерації помиляються в 18,3% випадків. Розробники кажуть, що цього вже достатньо, щоб отримувати практичну користь, але ще дуже далеко від ідеалу. При цьому перед практичним застосуванням також стоять законодавчі бар'єри. Системі доведеться довести свою безпеку, тому що вона буде мати справу з приватними даними, з подробицями особистого життя пацієнтів. Не кожен погодиться, щоб до них мав доступ сторонній алгоритм. Тим не менш медицина чергова область, яку може покращити і оптимізувати ШІ. З автоматизацією доктора зможуть витрачати більше часу на пацієнтів, давати їм більш якісне обслуговування.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв про стеження сайтів за користувачами

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще