Системи контролю і спостереження досягли сьогодні надзвичайних висот. Як зауважують критики нинішньої економічної моделі, пристрої для контролю і стеження розвиваються швидше, ніж автоматизація праці. Однак тепер у стеженні будуть брати участь не тільки люди і техніка, але і рослини. Пентагон вже запустив відповідну програму. Як повідомляють російські ЗМІ, генно-модифіковані рослини будуть збирати розвіддані про потенційні загрози. Одним з плюсів таких засобів спостереження повинні стати природна маскування і відсутність необхідності додаткового живлення для рослин.

"Метою програми є контроль і управління фізіологією рослини для виявлення хімічних, біологічних, радіологічних та/або ядерних загроз, а також електромагнітних сигналів", — йдеться в описі програми Просунуті технології для рослин (Advanced Plant Technologies, APT). За задумом авторів ініціативи, в рамках програми повинні бути розроблені "рослини-сенсори", чутливі до певних подразників. Рослини також повинні будуть транслювати отримані сигнали у вигляді помітних на відстані зовнішніх проявів.

Розробникам також належить створити ГМО з високою виживаністю, щоб рослини могли прожити протягом декількох місяців або років у природному середовищі. DARPA бачить в програмі великий потенціал, так як рослини легко розміщувати, вони можуть самі забезпечувати себе енергією і широко поширені в навколишньому середовищі. Для надання рослинам необхідних якостей планується використовувати точні засоби редагування геному. Відомство планує залучити до проекту команди у складі фахівців різних напрямків: експертів з фізіології рослин, редагування геному, біохімії, моделювання, фенотипуванню, дистанційним вимірам та екології рослин.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв про порятунок від лікарського почерка

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще