Вперше за останні три місяці обсяг гривневих депозитів знизився на 355,3 млрд. грн. Про це повідомляють на сайті Нацбанку. Відтік валютних депозитів збільшився із 1,4% до 3,6%.

Як і півроку тому українці переважно вкладають гроші в іноземній валюті.

"Це не дивно. Адже якщо раніше на депозит клали в доларах люди, що розбираються в економіці, то зараз майже всі", - говорить "Знай" економіст Владислав Загородній.

Коли курс був незмінним протягом п'яти років 76% від усіх депозитів були в гривні. Люди вкладали гроші в нацвалюті, аби отримати більші відсотки.

"Але ті, що розбираються в економіці, й раніше розуміли, що долар набагато стабільніша грошова одиниця за нашу. Якщо курс гривні залежить від подій в Україні, то курс долара – від подій у США та Європі. Якщо там все спокійно, то й валюта не падає. Зараз люди почали вкладати кошти на депозити переважно у доларах не так через збільшення економічної грамотності, як через сарафанне радіо та стрімку девальвацію гривні 2014-2015 року. Всі побачили, що після цієї ситуації у виграші лишилися люди, які тримали заощадження у доларах. Наприклад, 2013 року людина, яка мала на депозитному рахунку 160 тисяч гривень, могла собі купити нове європейське авто. Зараз – вже ні. А той, хто тоді поклав на депозит цю ж суму в доларах, і зараз може придбати такого автомобіля", - зазначає експерт.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Читайте також У кризу гроші тримають на короткотривалому депозиті

Нагадаємо, внаслідок штучного стримування курсу колишньою владою протягом чотирьох років і напруженою військово-політичної ситуації гривня знецінилася у три рази відносно долара.