Провідний юрист фракції КПРФ у Держдумі та депутат Вадим Соловйов відправив запит російському генпрокурору Юрію Чайці із проханням перевірити компанію Microsоft та її нову операційну систему Windows 10.

Про це пише lenta.ru.

"Відповідно до користувацької угоди, операційна система автоматично збирає і зберігає у себе історію відвіданих користувачем web-сторінок, паролі до сайтів, назви точок доступу, до яких підключався користувач, і паролі до них", - ідеться у повідомленні.

Читайте також: У Gmail запрацювала функція самознищення листа

Згідно доповіді Соловьйова, система також збирає та зберігає на серверах координати користувача, фрагменти поштового листування та SMS, дані з адресної книги, дані про здійснені дзвінки.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

Компанія залишає за собою право надавати фрагменти особистого листування та інших зібраних персональних даних користувачів за запитами спецслужб. Microsоft також може публікувати і використовувати її іншими способами за своїм бажанням.

За законодавством РФ, збір і обробка персональних даних громадян може здійснюватись лише організаціями, які входять до реєстру операторів персональних даних.

Microsoft у цей список не входить, тобто поширення Windows 10 на території Росії в принципі не є законним.

Оскільки російські держструктури використовують в роботі системи Windows, депутат запідозрив можливий витік секретної інформації до закордонних спецслужб.

Соловйов попросив перевірити Microsoft, а також вжити заходів по блокуванню інтернет-ресурсу, з якого можливо завантажити Windows 10.

У компанії Microsoft запевнили, що інформація збирається лише за згодою користувача.