В ніч на понеділок 10 серпня бойовики атакували опорний пункт 72-ої окремої механізованої бригади. Це сталося у районі села Старогнатівка Донецької області, що за 30 км від Волновахи. Бойовики пішли в атаку одним батальйоном при підтримці 10 танків та стільки ж бойових машин піхоти. Сили АТО наступ відбили. Поранення отримало семеро українських військових, один загинув.

За даними начальника медуправління "Правого сектора" Яни Зінкевич загиблих у бою під Старогнатівкою більше. Це троє військових із "Правого сектору" та четверо солдат із 72-ї бригади. Чи знали сили АТО про атаку бойовиків і чи можливий їх подальший наступ вглиб території України "Знай" розповів військовий експерт Леонід Поляков.

- Судячи із цифр загиблих атака бойовиків у районі Старогнатівки була несподіванкою для сил АТО?

- Росія і далі підтримує напругу на лінії розмежування, щоб виснажувати Україну і не давати їй нормально розвиватися. Щоб підривати морально-бойовий дух наших військових, людей, щоб з'являлось більше панікерів, які б кричали, що все йде не так. Недавно були підпалені машини ОБСЄ. Можливо, ці події пов'язані між собою, аби "обсєшники" не змогли виїхати у район бойових дій.
Є ще момент часткової ротації серед бойовиків. Нових починають обкатувати, давати їм новий досвід, щоб вони розвідували обстановку із нашого боку. Проводять розвідку боєм, щоб захопити якусь частинку території.

Читайте також: Сьогоднішня атака бойовиків в зоні АТО - ідіотизм, - військовий експерт

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року "Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше
Показати ще

Диверсії проводять для того, аби нащупати слабке місце, просунутись далі і відсунути нашу армію подалі від Донецька і Луганська. Наша присутність там становить для них певну загрозу. Ми ж можемо піти і в наступальні дії.

Бойовики також не відмовились від ідеї захопити Маріуполь, як важливий економічний і транзитний транспортний центр для них. І водночас ворота до Криму.

Україні треба бути готовою до цього, підвищувати ефективність дій наших військ на лінії розмежування, а також зайнятись розвідкою. Щоб ми могли випереджувати їх атаки і не дозволяти зненацька на нас наскочити.
Але бій під Старогнатівкою був розвідкою перед боєм. Це не наступ, оскільки було задіяно не багато людей. Йшов один батальйон, це десь 400-500 людей, за певної вогневої підтримки. Пробитися вглиб з такою силою не можна.

Читайте також: 400 бойовиків намагались прорватись у Старогнатівці - штаб АТО

В кращому разі можна захопити 2-3 км території і все. Якщо говоримо про наступ — їм доведеться зосередити щонайменше 10-12 тисяч осіб. І то не в одному напрямку. Як було під Дебальцево.

Така концентрація ворожих військ зараз десь спостерігається?
- З огляду на те, що розвідка у нас слабенька, вони мають можливість доволі швидко зосередити значну кількість сили на вузькому напрямі і нанести удар. Тому сказати, що зараз вони щось там не збираються — я не можу.

Росія зараз взяла курс на дестабілізацію усередині країни. Думають, що ми послабили увагу в обороні і можуть швидко організувати якісь дії. Наприклад, удари по Маріуполю. Або піти з Криму на Херсон, Мелітополь чи Бердянськ. Висадити там свій морський десант. Повністю від цієї ідеї вони ще не відмовились.

- Українська армія у випадку з боєм під Старогнатівкою продемонструвала, що в змозі відбивати атаки?

- Так, але нам все рівно треба приділяти більше уваги розвідці. Особливо спецназу. Ми маємо добре відслідковували все, що діється на тій стороні. Але політиків це не хвилює, вони розвідкою не займаються.

Вони більше опікуються виборами у Чернігові, своїм піаром, ніж розвідкою. В результаті розвідка не забезпечена ні фінансово, ні технічно. Тому й натикаємось на всі ці несподівані наступи.

- РНБО попередив, що на території України можливі криваві теракти. Це можливо?

- Нас намагаються психологічно підготувати до того, що кремлівський режим не відмовився від дестабілізації України. В тому числі й шляхом провокативних терористичних дій.