Археологи заявили про знахідку печатки князя Святослава. Предмет виявили ще в минулому році, проте тоді помилково прийняли його за монету, викарбувану при Ярославі Мудрому. Більш пізній аналіз показав, що знахідка є свинцевої печаткою, розтятою на 2 частини. На печатці зображений тризуб, який служив в ті часи гербом династії Рюриковичів. Як повідомляють російські ЗМІ, знахідка довела більш давнє походження фортеці Унжа, ніж було прийнято вважати до цього.

Такі печатки в давнину навішували на лист. Ймовірно, князь Святослав, чию печатку знайшли археологи, це син Ярослава Мудрого. Відзначимо, що самі розкопки в 2016 році виявилися сенсаційними — раніше вважалося, що фортеця Унжа виникла на початку XIII століття, однак знахідки показують, що тут був великий торговий форпост.

Люди, які населяли торгово-ремісничий посад, мали настільки великі торгові зв'язки з далекими країнами, що це викликає подив навіть у сучасної людини. В розкопі знайшли стародавній іранський посуд і вироби з Волзької Булгарії, а також європейські торгові пломби та азіатські намисто. Знахідки також говорять про те, що тут перебували представники воєнізованого стану, у яких був верховий кінь, кольчуга, зброя. А значить, жили в Унжі далеко не рядові члени давньоруського суспільства.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв про десантування українських військових

Популярні новини зараз
В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Абонентам Київстар та Vodafone дали важливі інструкції: інакше вигідного тарифу не бачити Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще