Сьогодні, 11 грудня Google привітав новим дудлом фізика, математика і основоположника квантової механіки Макса Борна. Завдяки своїм відкриттям він удостоївся Нобелівської премії в 1954 році. І ми вирішили згадати, чим саме прославився Макс Борн і розповісти про це вам.

Макс Борн: біографія вченого

Макс Борн народився в прусському Бреслау (нині польський Вроцлав) 11 грудня 1882 року. Борн вважається засновником і автором фундаментальних результатів у квантовій теорії. А головним відкриттям, яке зробив Макс Борн була основа теорії про кристалічну решітку. Вона є допоміжним геометричним зображенням, яке служить аналізом симетрії при побудові ідеального кристала. А метод рішення задачі про зіткнення вільної частинки з атомом згодом отримав назву "борновского наближення".

А новий дудл з'явився на честь 135-річчя Макса Борна. В описі до привітання сказано наступне: "Спробуйте виявити хвильову функцію в сьогоднішньому Doodle, створеному запрошеним художником Каті Ссилаги в честь цього новаторського фізика".

За своє відкриття Макс Борн в 1954 році отримав Нобелівську премію з фізики "за фундаментальні дослідження з квантової механіки, особливо за його статистичну інтерпретацію хвильової функції". А його відкриття після цього почали застосовувати в різних наукових галузях.

Популярні новини зараз
Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

За своє життя Макс Борн відкрив чимало наукових шкіл в Геттінгені та Единбурзі. А крім цього вчений виступав із публікаціями з філософським і соціальним проблемам науки.

Вчений пішов з життя 5 січня 1970 року у віці 87 років. Посмертно в честь сторіччя Борна Оптичне товариство Америки заснувало премію імені Макса Борна. А в Берліні був заснований інститут, що носить його ім'я.

Дивіться: Макс Борн

Нагадаємо, що сьогодні Google розмістив новий дудл на честь Макса Борна.