Кожен п'ятий кіловат в світі йде на освітлення житлових приміщень і вулиць. І, схоже, що з сьогоднішніми темпами урбанізації ця частка буде збільшуватися. Протистояти цій тенденції можна було б за допомогою світлових рослин. Досі подібні форми життя зустрічалися лише у фантастичних фільмах, проте останні розробки дозволяють змусити світитися крес-салат з яскравістю аналогічної світлодіоду на 0,5 мкВт. Для читання цього ще не достатньо і рослина здатна світиться лише 4 години. Однак, як повідомляє Science Daily, у подібних розробок великі перспективи.

Природа обдарувала велику кількість організмів здатністю світитися, але біолюмінесцентні рослини поки зустрічаються тільки у фантастичному фільмі "Аватар". Вчені намагаються виправити ситуацію, задіявши генну інженерію. Раніше вони вже впроваджували гени люмінесцентних бактерій і світлячків в рослини, наприклад, в тютюн. Однак було важко змусити потрібні гени працювати в потрібних органах рослин. Щоб зробити світіння рослин контрольованим, співробітники Массачусетського технологічного інституту відмовилися від генної інженерії на користь нанотехнологій.

Вони створили кремнієві і полімерні наночастинки різного розміру, які переміщалися усередині рослини за суворо визначеними напрямами. Всередині кожної частинки містилося одне з трьох речовин: випускає світло люциферин; люцифераза, яка модифікувала його і змушувала світитися; а також кофермент А, повышавший активність люциферази. Частинки під тиском у водному середовищі впроваджувалися в продихи крес-салату та інших рослин. Дослідники могли контролювати, в яких рослинних тканинах виявляться введені речовини, оскільки це залежало від розміру і поверхневого заряду наночастинок.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв про найважчу рослину