Усі державні інвестиційні проекти на 2016-2018 роки розглянуть на відкритих засіданнях експертної комісії вже в осені. В міністерстві економіки порахували, що це зекономить державі 30-40% на кожному проекті, покладе край довгобудам і корупційним схемам при "сірому" розподілі бюджетних коштів.

"Одноосібно і таємно від зайвих очей прийняти рішення про долю мільярдів гривень буде вже неможливо. По-перше, комісія - орган колегіальний, депутатів і чиновників в ній порівну. А по-друге, уряд прописав обов'язковий до виконання порядок її роботи та принципи відбору проектів. Тому вільної дороги корупційним схемам, які формувалися роками, більше немає", - презентувала реформу перший заступник міністра економіки Юлія Ковалів.

Раніше долю фінансування інвестиційних проектів вирішували тимчасові комісії представників уряду, а громадян просто ставили перед фактом. В результаті, проекти з будівництва доріг та споруджень затягувалися на 3-4 роки від плану, витрати зростали щороку і жоден з них так і не приніс прибуток бюджету. Вартість кожного державного проекту в Україні на 40% перевищувала європейські ціни. Станом на сьогодні держава недобудувала понад 16 тисяч об'єктів.

Читайте також: Як гроші МВФ вплинуть на економіку України

За словами Ковалів, усі ці об'єкти чекає інвентаризація, часткова приватизація та перепрофілювання.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

"По кожному з активів треба прийняти рішення, як їх краще використовувати і чи потрібно продовжувати інвестувати в них. Крім того, ми введемо регулярний моніторинг їхнього стану, щоб усі проекти виконувалися в заплановані строки. Ті проекти, які не будуть укладатися в термін або будуть виконуватися із збільшенням кошторису, підлягатимуть перевірці на доцільність продовження фінансування", - зазначила заступник міністра.

Перше засідання експертної комісії відбудеться у вересні, чиновники обіцяють зосередитися на завершенні вже розпочатих проектів і викласти результати на сайт Мінекономіки ще на етапі обговорення. До того ж, всі засідання комісії обіцяють робити публічними і відкритими для відвідування.