За часи почергового президентства-прем'єрства в Росії Дмитра Медведєва та Володимира Путіна енергетичний сектор РФ зазнав чимало збитків, нафтогазові компанії дешевшають. І досить часто це не залежить від циклічних світових тенденцій, а виключно від політики Кремля.

Про це пише авторитетне американське аналітичне агентство Business Insider.

"Якщо подивитися на "Газпром" як на барометр долі Росії, то одна статистика говорить про все: в 2008 році компанія мала ринкову вартість 360 млрд доларів, сьогодні коштує лише 55 млрд доларів", – ідеться в статті. Тобто за останні сім років її вартість упала майже в сім разів.

Проблеми в енергетичному секторі Росії мають структурний характер. Нині найбільші в світі виробники нафти зазнають збитків від падіння її вартості. А Росія втрачає не лише в ціні, а й втрачає покупців через політичні мотиви. Скажімо, Євросоюз поступово відмовляється від російського газу через агресію Кремля проти України. Москва також втрачає український ринок.

Читайте також: Сполучені Штати посилили санкції проти "Газпрому"

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція
Показати ще

Невдовзі Росія відчує ще один удар (експерти оцінили його у 34 млрд. доларів збитків), коли на нафтогазовий ринок має повернутися Іран після зняття з нього міжнародних санкцій. Іран – третій за величиною в світі виробник природного газу – вже заявив про можливе постачання блакитного палива до Європи.

Замість того, аби шукати ринки збуту та домовлятися з існуючими покупцями, "Газпром" неодноразово порушував антимонопольне законодавство Європейського Союзу. Тож у ЄС розглядають питання щодо накладення штрафів на російську компанію.

"Енергетика завжди була козирем Путіна. Він був у змозі використати його, щоб залякувати сусідів задля покірності, міг підкупити та шантажувати європейців. Тепер цей козир він швидко втрачає", – йдеться у статті.