Вчені провели перше дослідження впливу позбавлення сну на людей з різними хронотипами.

Вночі "ранні пташки" швидше, ніж опівнічники, справляються з завданнями, пов'язаними з підвищеною уважністю, але при цьому допускають більше помилок.

До такого висновку прийшли вчені з Вищої школи економіки і Оксфордського університету.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Це перше дослідження впливу позбавлення сну на людей з різними хронотипами. 23 добровольці повинні були спати по 18 годин, з 8:00 ранку до 2:00 ночі, при цьому займаючись своїми звичайними справами. Після пробудження і перед відходом до сну учасники дослідження проходили тест на уважність.

І хоча ранкові результати у "сов" і "жайворонків" не відрізнялися, різниця була тільки у вечірніх. Вчені пов'язують це з різним підходом до виконання завдань: "сови" звикли концентруватися у вечірні години. Так, незважаючи на більш низьку швидкість, за 18 годин без сну вони виявилися більш ефективні.

Раніше вчені заявили, що вижили після зустрічі з дельфінами або стали свідками розправи над родичем акули на несвідомому рівні надалі воліють триматися подалі від груп дельфінів - так з'являється уникнення, яке ми сприймаємо як страх акул перед дельфінами.

Раніше портал "Знай.uа" повідомив, що танки перетворять в термінаторів.