Австралія є одним з світових лідерів в області впровадження зеленої енергетики і енергозберігаючих технологій. Незабаром по території цієї країни почне курсувати перший в світі поїзд, який буде повністю працювати на сонячній енергії. Поки що це лише експериментальний маршрут, тривалість якого складає всього три кілометри. Проте експерти вважають, що подібна розвага для туристів має шанси стати першим кроком до повного переходу на сонячні поїзда. Як повідомляє портал Electrek, період тестування поїзда триватиме до січня.

Поїзд є модернізованою версією старого пасажирського поїзда. В "минулому житті" у нього було два дизельних двигуна, один з яких замінили на електродвигун і батареї, а другий залишили для збереження балансу і в якості резервного джерела енергії.

Батареї, що забезпечує 77 кВт*год, повинно вистачити на цілий день поїздок туди і назад. Її зарядка здійснюється за допомогою сонячних панелей на даху поїзда, так і на станціях (тут їх потужність досягає 30 кВт). Поїзд, як повідомляться, зможе працювати навіть при високій хмарності. Перші поїздки відбудуться вже в ці вихідні. До січня поїзд буде ходити в тестовому режимі, перевозячи по 100 пасажирів за раз. Ціна подорожі складе $3.

Потяги на відновлюваної енергії вже існують, але в більшості своїй вони не генерують її безпосередньо, а отримують електрику від мережі. Наприклад, у Нідерландах електропоїзди тепер на 100% живляться від енергії вітру. В інших випадках чиста енергія забезпечує лише частину потреб транспортного засобу — наприклад, в Індії "потяг на сонячній батареї" рухається за рахунок дизельного локомотива, а сонце забезпечує лише роботу кондиціонера і освітлення.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв про 30-відсоткове зростання кількості сонячних панелей