Висадка дослідницької техніки на Марс спровокувала нову хвилю загального інтересу до цієї планеті. Деякі держави вже заявили про намір відправити свої наукові місії на Марс, а деякі вже продають ліцензії на видобуток марсіанських копалин. Не відстають і приватні компанії. Так, Ілон Маск всерйоз говорить про комерційні і розважальні рейси на Червону планету. Однак мало хто з читачів уявляє собі, наскільки тривалим може виявитися такий політ. А адже при цьому, відстань від Землі до Марса більше, ніж від Землі до Сонця, повідомляє портал Технот.

За даними NASA, середня відстань від Землі до Марса становить 225 млн кілометрів від Землі до Сонця трохи менше 150 млн км, одна астрономічна одиниця). Але відстань між планетами постійно змінюється, оскільки вони обертаються навколо зірки з різною швидкістю. Земля йде по внутрішньому радіусу і рухається швидше. Найближча відстань між третьою і четвертою планетами Сонячної системи становить 54,6 млн км. В найбільш віддаленій точці відстань становить 401 млн км.

Точка самого близької відстані повторюється кожні 26 місяців. Цей період визначає так зване вікно запуску, коли найзручніше запускати космічні кораблі на Червону планету. Втім, цей шлях не прямий, інженери націлюють апарати на Сонце, чиє тяжіння дає кораблю необхідне прискорення для перетину з орбітою Марса. Марс має дуже витягнуту еліптичну орбіту (її ексцентриситет більше будь-якої іншої планети нашої системи). Середня відстань складає 229 млн км. В найближчій точці воно зменшується до 206 млн, а в найдальшій — 249 млн кілометрів.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв про наближення марсианських воєн

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще