У бюджеті вже заклали ймовірний курс іноземної валюти на наступний рік. За прогнозами Кабміну, долар коштуватиме в середньому 29,3 гривні, і така цифра цілком виправдана, вважає фінансовий експерт Реанімаційного пакету реформ Руслан Чорний.

Він запевнив: якщо мінімальну заробітну плату все ж підвищать до 3700 гривень, то загроза інфляції неминуча, тобто національна валюта повільно втрачатиме позиції на ринку, повідомляє Politeka.

"У зв’язку зі збільшенням мінімальної зарплати у людей з’явиться більше коштів. Крім того, є очікування, що до 2020 року 1 долар коштуватиме не менше 32 гривень. Останній фактор змусить велику частину людей купувати валюту. Тому ажіотаж на купівлю доларів спричиняє підвищення курсу", – пояснив він.

Фінансист наголосив, що грають роль і деякі психологічні фактори: іноді вони спрацьовують навіть більше, ніж економічні – наприклад, масова скупівля долара в обмінниках на тлі загальної ситуації. Укріпити гривню може черговий транш від МВФ, який орієнтовно також надійде в Україну до 2018 року, але допомога іноземців під питанням через повільне просування реформ.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

"Це зменшить тиск на гривню і заспокоїть інвесторів та українців, переконає їх в стабільності економіки, у тому, що не потрібно вкладатися у валюту. Курс розраховується раз на рік з врахуванням тих тенденцій, які мали місце протягом півроку. На нього впливають десятки факторів, наприклад, чи посушливе буде літо, який Україна планує зібрати врожай для продажу та інші", - додав Чорний.

Дивіться: долар vs гривня – яким буде курс на кінець року?

Як повідомляв портал "Знай.ua", в українських банках масово зникає валюта.