СБУ та прокуратура огульно звинуватили експортні компанії, які працюють в Одесі та Миколаїві без рішень суду і офіційних звинувачень, а всі епізоди, про які вони розповіли – лише викривлення фактів. Про це заявили представники компаній, які інвестували в розвиток портів понад 1,5 мільярда гривень за останні десять років.

"На моїх очах ці компанії збудували сучасні термінали на мільйони тон. На моїх очах вони перетворили радянський мотлох на сучасні порти. Ці компанії проходять щорічний аудит і не лякаються ніяких перевірок. Мова йде про те, що правоохоронні органи псують авторитет цих компаній і інвестиційний клімат України. Ми рубаємо гілку, на якій сидимо", - заявив на брифінгу депутат Борис Козир.

Він зауважив, що буде вимагати створення тимчасової слідчої комісії Верховної ради для перевірки інформацію, яку на початку серпня оприлюднила СБУ.

Нагадаємо, що 2 серпня правоохоронці повідомили, що викрили злочинну схему в Одеському порту. Через контрабанду і передачу об'єктів порту в оренду приватним компаніям держава ніби втрачала понад мільярду гривень щороку.

"Якщо в порту є проблема, звинувачувати можна лише за результатами судових рішень. Наразі ці компанії зробили ціллю чорного піару і розповіли всьому світові про їх "злочини". Це відверне не тільки експортні потоки, а призведе до підвищення фрахтових ставок, внесенню України в чорні переліки та зменшенню потоків", - заявив почесний президент Миколаївського морського порту Василь Капацина.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Читайте також: Революційне спрощення водної торгівлі - заощадження вісім мільярдів

Збільшення ризику розриву договорів оренди портових структур призведе до підвищення ставок за перевантаження. Це значить, що українське зерно і решту товарів будуть приймати дешевше, ніж зараз, оскільки різницю сплачуватимуть виробники і постачальники продукції.

"Ми не проти перевірок, ми проти псування репутації великих компаній. Наприклад, суму збитків у СБУ взяли з документу контрольно-ревізійної перевірки 2011 року. Там було зазначено, що порт міг би отримати додатковий прибуток в майже мільярд гривень. Це якщо б порт не здав в оренду, а працював сам він міг би додатково отримати цю суму. Це протиріччя світової практики та нехтування багатомільйонними інвестиціями, які зробили ці компанії", - зазначив адвокат Олександр Кіфак.

Він також зауважив, затримання контейнеру з контрабандою, про яке йшлося у повідомленні СБУ, відбулося ще в березні цього року. Причому, знайшла контейнер служба безпеки самого порту.