У Індії втратили бажаня брати участь у російському проекті узяття проб ґрунту на південному полюсі Місяця за допомогою автоматичної станції "Луна-27".

Про це пише видання "Багнет".

"Враховуючи інформацію Інституту космічних досліджень РАН про втрату інтересу індійських фахівців до участі в проекті "Луна-27", рекомендувати Роскосмосу узгодити з індійською стороною питання виключення індійського "мініровера" зі складу корисного навантаження проекту "Луна-Ресурс-1" (нова назва проекту)", - ідеться в рішенні Ради.

Читайте також: Ізраїль оголосив кастинг на першу жінку-космонавта

Джерело в ракетно-космічній галузі розповіло, що відмова була взаємною. Індію не влаштовували постійні аварії і переноси російських місій.

Популярні новини зараз
У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція В Україні готується революція у житловій сфері В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Росія була незадоволена первісною домовленістю про запуск "Луна-27" на індійській ракеті, великими витратами на доставку і тестуванням космічного апарату в Індії. Також РФ не подобалась необхідність включати в місію "мініровер", що робило проект більш ризикованим.

"В результаті сторони попередньо домовилися про обмін даними по національним місячним програмам і координації зусиль з дослідження Місяця і розійшлися, як кажуть, як у морі кораблі", - повідомило джерело.

Довідка. Російсько-індійські угоди 2007-2008 років припускали запуск апарату "Луна-Ресурс" в парі з індійським орбітальним апаратом Chandrayaan-2 на ракеті GSLV Mk II.

Після аварії такої ракети в 2010 році Індія попросила знизити масу апарату "Луна-Ресурс", а в 2011 році резонансна аварія сталася з російською станцією Фобос-Грунт, на базі якої повинна була створюватися серія місячних станцій.