Військові комісаріати залякують військовозобов'язаних не лише притягненням до кримінальної відповідальності, а й внесенням у неіснуючий список осіб, які ухиляються від військового обов'язку, розсилаючи листи з погрозами. Про це йдеться у зверненні Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської до військових комісарів, пише УНІАН.

"Останнім часом у засобах масової інформації, соціальних мережах, а також у скаргах до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини повідомляється про випадки вручення повісток призовникам та військовозобов'язаним на вулицях міст чи у громадському транспорті з грубим порушенням норм законодавства", - йдеться в листі.

"Більше того, є випадки затримання осіб людьми у військовій формі, проведення обшуків осель, примусова доставка до військового комісаріату, де людей утримують фактично під вартою. При цьому до людей застосовується моральний тиск та залякування адміністративною і кримінальною відповідальністю", - заявляє Лутковська.

За її словами, прикладом таких залякувань є листи, що розсилаються військкоматами, з погрозами не лише притягнути до кримінальної відповідальності, але й внести дані особи у реєстр осіб, які ухиляються від військового обов'язку, існування якого не передбачене законодавством.

Читайте також: Киян почали лякати фальшивими повістками напередодні виборів

Популярні новини зараз
У кого в Україні збільшаться пенсії з 1 квітня Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

"Розуміючи наявність проблеми ухилення окремих громадян від призову на військову службу, хочу нагадати, що згідно зі статтею 19 Конституції України органи державної влади, їхні посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України", - зазначає омбудсман.

Лутковська закликала всіх військових комісарів, працівників військкоматів та працівників міліції здійснювати мобілізацію із суворим дотриманням норм законодавства.

Нагадаємо, заступник міністра оборони Петро Мехед повідомляв, що план шостої хвилі мобілізації виконаний лише на 50%.