Нещодавно вчені з філадельфійської Дитячої лікарні зробили реальний переворот у медицині – вони створили штучну матку. Раніше вона перебувала на стадії випробувань, і в ній містили овечі ембріони.

Як відомо, перші досліди були успішними, тому зовсім скоро цей винахід можна буде застосовувати для порятунку недоношених дітей.

Відзначається, що матка - стерильний і герметичний пластиковий мішок. Контейнер заповнюється рідиною, яка ідентична за своїм складом біляплідних вод. Перекачування крові здійснюється серцем ягняти, а ось збагаченням її киснем займається спеціальна машина. В неї рідина потрапляє через штучну пуповину.

Варто відзначити, що овечки опинялися в штучної матці через 105-120 днів вагітності, а вже через 28 днів у малюків вже повністю був сформований мозок і легені, вони могли відкривати очі і навіть обростали першої шерстю.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Координатор наукового проекту Алан Флейк вважає, що цей винахід може дати шанс вижити дітям, які народилися до 25-го тижня вагітності.

Британські колеги по цеху Флейка кажуть, що винахід вже прорив. Адже вчені довгі роки билися над тим, щоб створити штучну матку, а йому це вдалося.

У відеосюжеті на Youtube описано, як все працює і для чого саме.

Без сумніву, вченим знадобиться не один рік, щоб втілити проект в реальну можливість допомогти малюкам, але цей винахід в перспективі дозволить зберегти тисячі людських життів.

Раніше портал "Знай.uа" писав, що в Китаї вчені створили багаторазовий папір для друку, з якого можна стерти текст і зображення.