Джинси є символом свободи і комфорту. Кожен з нас, так чи інакше, любить джинси і пам'ятає свій улюблений відтінок. Однак, сьогоднішня технологія фарбування джинсів зовсім не безпечна для навколишнього середовища. А якщо взяти до уваги обсяги джинсової тканини, що виробляється у світі щодня, то доведеться визнати, що милий нашому серцю образ свободи і невимушеності досить дорого обходиться матінці природі. Але, як повідомляє портал Навколо Світу, вчені винайшли більш безпечний спосіб отримувати популярну тканина.

При синтезі індиго, що використовуються для фарбування джинсової тканини в блакитний колір, застосовуються токсичні речовини — формальдегід і дитионит натрію. Тому американські вчені з Каліфорнійського університету в Берклі розробили новий спосіб виробництва синього барвника, нешкідливого для навколишнього середовища. Втрутившись в геном бактерії E. coli (кишкової палички), біотехнологи змусили її синтезувати речовину індікан з амінокислоти триптофану.

Індікан близький до індиго по хімічній структурі, після обробки особливим ферментом він окислюється і синіє. Після серії експериментів вченим вдалося успішно пофарбувати джинсову тканину і бавовняний шарф з допомогою кількох літрів культури ГМО-кишкової палички. Тканини набули блакитне забарвлення і зберегли її навіть після машинного прання. Вчені сподіваються, що в майбутньому подібну технологію можна буде впровадити в промислове виробництво.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв про костюм надлюдини, що допоможе вам літати