Розвиток штучного інтелекту і робототехніки приносить нам не тільки нові можливості, але й нові ризики. Ні, мова йде не про повстання машин. Справа в тому, що всі ми стаємо жертвами тотального стеження. Соціологи давно відзначили, що технічні нововведення набагато швидше і ширше застосовуються в цілях контролю, ніж для автоматизації праці. Як повідомляють російські ЗМІ, ми маємо всі шанси стати частиною однієї з найгіршох антиутопій, вигаданих колись фантастами.

Загроза приватному життю йде від камер, інтегрованих зі штучним інтелектом. Завдяки ним людину можна розпізнати в густій юрбі навіть за ходою за лічені секунди. Вуличні хвильові сканери використовуються поки лише в аеропортах, але запросто можуть виявитися в будь-якому іншому місці і таємно сканувати вміст сумок перехожих. У сукупності з акаунтами в соціальних мережах та іншими даними зі смартфона це дає можливість бачити людину буквально наскрізь.

Таку саму загрозу несуть розумні пристрої для дому, які вже кілька разів доносили на своїх господарів у поліцію. До всього цього масиву даних можуть мати доступ уряди і силові органи. Сьогодні це застосовується лише у разі тяжких злочинів, але в умовах порушення політичного балансу це запросто може стати інструментом пошуку і розправи з інакомислячими. На прикладі Китаю ми вже сьогодні можемо бачити як соціальний рейтинг людини, прив'язаний до його сторінці в месенджері може позбавити його можливості знімати номер у готелі або користуватися якісним транспортом.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв про підготовку штучного інтелекту до війни