Водохресний святвечір – свято, яке щороку відзначається напередодні Хрещення. Звичайно, їх традиції дуже схожі, але все-таки трохи відрізняються. І це стосується не тільки обрядів. Тому ми вирішили розповісти вам, що можна робити в Водохресний святвечір.

Що не можна робити у Водохресний святвечір 2018

Звичайно, головний заборона у Водохресний святвечір – це їжа. Адже 18 січня діє піст. Віруючі люди кажуть, що краще взагалі нічого не їсти, доки не зійде перша зірка. А вже після цього починається святкова трапеза. До речі, з самого початку потрібно випити склянку освяченої води.

Якщо ви сподіваєтеся, що у Водохресний святвечір не можна працювати, то доведеться вас розчарувати. Працювати навіть потрібно, як мінімум тому, що традиційно в цей день люди прибирали у будинку, адже 19 січня цього робити не можна, а зустрічати таке велике свято в брудній квартирі вважалося дуже погано.

Увечері 18 січня проводилася церковна служба у святвечір, по закінченню якої принято святити воду. Таким чином відбувався урочистий ритуал великого водосвяття в пам'ять про хрещення Христа на річці Йордан. Саме тому вода в свято має дуже велике значення, і у Водохресний святвечір заборонено було паплюжити її будь-яким чином.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Крім цього, у Водохресний святвечір не можна було ставити на стіл парну кількість страв. Зазвичай їх було 7 або 9.

У саме свято можна було ще гадати і щедрувати, але вже після самого Хрещення Господнього це було заборонено. Хоча, насправді, церква ніколи не підтримувала подібних традицій, називаючи їх язичницькими.

Що потрібно зробити у Водохресний святвечір 2018

Обов'язковою традицією у свято було прибирання в будинку. Так само 18 січня люди намагалися піти до церкви, щоб освятити воду, а після цього скроплювали нею всі кути в домі. Вважалося, що це захистить його від злих духів. Звичайно, всі члени сім'ї і навіть домашні улюбленці пили освячену воду, щоб захиститися від хвороб.

Дивіться: Водохресний святвечір –обряди і звичаї

Тепер ви знаєте, що не можна робити у Водохресний святвечір і точно не порушите ніяких заборон в свято.