За словами представників національного банку України інфляція у 2017 році перевищила цілі, встановлені регулятором. Така ситуація зумовлена помітним подорожчанням продуктів і відновленням споживчого попиту внаслідок підвищення зарплат і пенсій.

Повідомлення про це з'явилося на сайті НБУ.

"Інфляція за підсумками року відхилилася від мети головним чином з-за дії факторів, на які Національний банк не міг вплинути за допомогою інструментів грошово-кредитної політики", - підкреслили в Нацбанку.

Мова йде насамперед про скороченні пропозиції окремих видів товарів з-за несприятливих погодних умов в першій половині року, нестабільної ситуації в тваринництві, зростання світових цін та зовнішнього попиту на вітчизняні продукти харчування (зокрема, м'ясо-молочної групи).

Нагадаємо, що в 2017-му стрімко зросли ціни на овочі і фрукти після їх падіння в 2016 році. Так, ціни на ягоди і яблука та деякі овочі (морква, буряк) зросли майже в 1,5 рази.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Тим не менш, радує зниження цін на цукор внаслідок низької світової вартості та значного пропозиції на внутрішньому ринку, а хороший урожай зумовив падіння цін на гречану крупу.

Також на зростання цін вплинули збільшення виробничих витрат на оплату праці, а також швидке відновлення споживчого попиту.

У той же час, зростання цін на непродовольчі товари були нижче, ніж у минулому році - 3,3% проти 4,8%.

У Нацбанку підкреслюють, що "інфляція буде знижуватися надалі" внаслідок посилення монетарної політки, до якої змушений був вдатися в середині осені.

"Нова мета НБУ - поступове зниження споживчої інфляції до 5% в 2019 році", - заявлено в документі.

Нагадаємо, що споживча інфляція в Україні склала 13,7% за підсумками 2017 року, прискорившись порівняно з 12,4% у 2016 році.

Раніше портал "Знай.ua" розповів про те, що всесвітньо улюблена їжа виявилася смертельно небезпечною.