24-річна Ані-Крісті Манвелян, анестезіолог за світською професією, була рукопокладена в сан диякониси главою Вірменської Апостольської Церкви в Ірані архієпископом Себухом Саркисяном.

Свячення відбулося в тегеранському соборі св. Саркиса ще в 25 вересня 2017 року, проте ЗМІ отримали достовірну інформацію з цього приводу тільки зараз, в середині січня, повідомляє Сivilnet.am.

Ані-Крісті Манвелян, повідомляється в блозі oxbridgepartners.com, була мирянкою і не перебувала в жодній чернечій громаді. Її висвячення відбулося незважаючи на те, що ВАЦ поки що офіційно не відновила древній чин діаконис.

"Те, що я зробив, знаходиться в повній відповідності з Переданням Церкви", - заявив архієпископ Себух Саркісян, єпархія якого знаходиться в юрисдикції Кілікії католікосата.

Єрарх також зазначив, що він зробив цю хіротонію з метою "активізувати участь жінок в літургійному житті Церкви".

Зазначимо, що диякониса (грец. Διακόνισσα) — особлива категорія жінок у стародавній Церкві I—VIII століть, котрі прийняли свячення і несли певне служіння в храмах. До рукопокладення допускалися незаміжні жінки, вдови та черниці, котрі досягли сорока років і після ретельного випробування. Якщо ж після рукопокладення диякониса брала шлюб, то вона та її чоловік підлягали анафемі.

Популярні новини зараз
В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Дискусії щодо відновлення служіння дияконис у Православній Церкві велися ще з ХІХ ст., однак увесь цей час питання залишалося більш теоретичним. Та в листопаді 2016 року Олександрійська Православна Церква постановила відновити чин дияконис. Таке рішення прийняв синод Олександрійського патріархату. З метою подальшого вивчення цього питання створили спеціальну комісію.

Як наслідок, 17 лютого 2017 року Патріарх Феодор II посвятив у диякониси кілька жінок, обов'язком яких стала допомога в місіонерській діяльності Катангської митрополії, в таїнстві хрещення дорослих, вінчання, а також у катехитичній діяльності Церкви.

Раніше інформаційний портал "Знай.ua" розповідав про те, як в середньовіччі поклонялися крайній плоті Ісуса Христа.