На певні компроміси заради миру на Донбасі згодні 49% українців на підконтрольній території і лише 18% підтримують встановлення миру силовим шляхом або "за всяку ціну".

Про це йдеться в дослідженні, яке провели Фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва та Центр Разумкова.

Як показують результати опитування, готовність до компромісів знижується в міру віддаленості від центру військових дій.

Так, до прикладу, на заході України готові до компромісів лише 8%. У той же час, згодні на будь-які компроміси заради миру 30,5% жителів півдня, 23% - сходу, 25,5% - українського Донбасу.

Неприйнятним вважають надання непідконтрольним територіям "особливого статусу" жителі центру (59%) і заходу (55%), а на Донбасі розрив між згідними і незгодними на це незначний: 39% проти 41%. А ось для жителів сходу країни ця пропозиція цілком прийнятна: 44% - за, 32% - проти. Ще більше прихильників "особливого статусу" на півдні:47% - за, 29% - проти.

Надання російській мові статусу другої державної є неприйнятним для 68% жителів заходу, 57% - Центру, 48% - Донбасу. А ось на півдні і сході більшість вважає такий компроміс доцільним: на півдні 54% за і лише 20% проти, на сході 44% за і 29% проти.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

На повну амністію для всіх учасників бойових дій, які виступали проти українських військ не згодні ні в одному регіоні України. Щоправда, кількість прихильників такого компромісу варіюється від 6% на заході до 28% на Донбасі і 29% на півдні.

Сьогодні, 16 січня, парламент першим питанням на засіданні планує розглянути законопроект про реінтеграцію Донбасу в другому читанні.

Представник президента Петра Порошенка в Раді Ірина Луценко заявила, що документ повинен бути прийнятий найближчим часом і у вигляді, максимально наближеному до варіанту президента.

Як повідомляв портал "Знай.ua", в закон про реінтеграцію Донбас внесли ключові положення.