Збитки, які зазнав багатостраждальний ПриватБанк від внаслідок шахрайства колишніх акціонерів, досягли небачених 5,5 мільярдів доларів.

Про це повідомили на сайті Нацбанку України.

Про таку суму відзвітували детективи агенства Kroll, які займались розслідуванням справи.

Як повідомляє прес-служба, кредитні кошти були використані для придбання активів та фінансування бізнесу в Україні та за кордоном на користь екс-акціонерів та груп афілійованих з ними осіб.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Механізми, які використовувалися для маскування джерел та реального призначення кредитів, мають характерні риси скоординованої схеми відмивання грошових коштів.

Усі зібрані факти свідчать про те, що тіньова структура всіляко приховувала, для чого насправді призначалися кошти, схеми відмивання коштів були ретельно скоординовані.

Центральним елементом організованої махінації з кредитним портфелем та виведенням коштів була тіньова банківська структура всередині ПАТ "Приватбанк".

Ця секретна структура проводила незаконні платежі та сприяла руху коштів за сотнями кредитних договорів на мільярди доларів США в інтересах осіб, пов'язаних з колишніми акціонерами та групами афілійованих з ними осіб.

До цієї структури затягнули сотні працівників фінустанови.

Крім того, банк постійно надавав недостовірну інформацію про фінансовий стан, що говорить про фальсифікації фінансової звітності.

Наприкінці 2016 року 75% кредитного портфеля було консолідовано у кредити 36 позичальникам, пов'язаним з колишніми акціонерами.

Більшість із них не погашаються та є простроченими, що призвело до збитків банку щонайменше в 5,5 мільярдів доларів.

ОНОВЛЕНО
До редакції порталу Знай.ua звернулися адвокати Ігоря Коломойського, які зауважують, що інформація надана Нацбанком не відповідає дійсності. Далі наводимо листа в повному обсязі та без ремарок.

Як раніше повідомляв інформаційний портал "Знай.ua", ПриватБанк попередив українців про нові схеми шахрайства.