Українські офісники стали економити на обідах. Троє із п'яти беруть на роботу їжу з дому. А кожен сьомий офісний співробітник перебивається всухом'ятку, це дослідили аналітики кадрового порталу HeadHunter Україна.

"З одного боку це не дивно. У нашій країні за останній рік збанкрутіло багато компаній, що мають великі штати офісних працівників – бухгалтерів, офіс-менеджерів, логістів, бренд-менеджерів та інших. Закрилися десятки банків і страхових компаній. Оскільки таких фахівців на ринку праці стало багато, то зарплати їм точно не піднімають", - говорить "Знай" Сергій Москаленко з Асоціації роботодавців України.

За його словами, українські офісні працівники ще 5 років тому заробляли менше, ніж працівники робочих спеціальностей.

"Автослюсарі, плиточники, сантехніки більш незалежні. Якщо вони бачать, що їхня зарплата в певній організації менша, ніж у знайомого, що працює сам на себе, то вони йдуть із такої контори. Подають оголошення в інтернеті й теж так заробляють. На жаль, спеціаліст із логістики чи менеджер зі страхових випадків так зробити не можуть. Тому змушені грати за тими умовами, які диктує роботодавець", - каже фахівець.

Читайте також В Україні одне робоче місце припадає на 4 особи

Популярні новини зараз
У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок Були гроші і не стало: банкомати ПриватБанку дивують "фокусами" при знятті готівки Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень
Показати ще

Кожен п'ятий ходить до їдальні, ресторану або кав'яні. 4% офісних працівників не обідають узагалі. А серед ТОП-менеджерів цей показник утричі вищий. Також керівники вищої ланки рідше, ніж інші, беруть їжу з дому й частіше замовляють обіди до офісу. Є і гендерні відмінності у звичках обідати на роботі. Жінки більшою мірою схильні готувати вдома. Чоловіки віддають перевагу обідам у закладах громадського харчування.

"Як бачимо зі статистики, багато працівників взагалі не обідають. Через те, що таких найбільше серед топ-персоналу говорить про одне – вони понаднормово працюють. Але загалом проблема з обідами у менеджерів низької і середньої ланки зумовлена низькими зарплатами. І дуже прикро, що уряд нічого не робить в цьому напрямі", - каже Сергій Москаленко.

Читайте також Українські офісні працівники не проти працювати в полі – опитування

На думку фахівця, уряд мав би зобов'язати приватні компанії проводити індексацію зарплат, а також змінити законодавство стосовно працедавців із іноземних корпорацій.

"Останнє дуже важливо, адже іноземці платять українцям у 7-9 разів нижчі зарплати, ніж своїм співвітчизникам. Це не лише сприяє збіднінню нашого населення, а й принижує рівень українських фахівців. Тому поправкою уряду до трудового законодавства мало б бути заборона іноземним компаніям платити зарплату в Україні, нижчу, ніж у країні, звідки вона походить", - вважає фахівець.