Якщо спробувати з'ясувати, хто був найкровожерливішим вбивцею протягом XIV-XIX століть, то виявиться, що ними є блохи і воші. Саме на них лежить відповідальність за масштабні спалахи чуми в Європі. До такого висновку прийшли вчені, після детального аналізу 9 епідемій. До цього було прийнято вважати, що в таких бідах винні щури, але тепер стало ясно, що в усьому винна банальна антисанітарія і зневага до особистої гігієни. Як повідомляє сайт Дзеркало Тижня, висновки дослідників опубліковані в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

У ході дослідження вчені побудували математичні моделі розповсюдження інфекції трьома способами: повітряним шляхом, як при легеневій чумі, разом з пацюками та їх паразитами, або разом з людськими паразитами. Потім учені застосували ці моделі до реальних даних по смертності населення і тривалості епідемії під час дев'яти відомих спалахів чуми в Європі: в Живрі (Франція) в 1348 році, у Флоренції в 1400 році, у Барселоні в 1490 році, в Лондоні в 1563-64 роках, в Іме (Англія) в 1666 році, у Гданську в 1709 році, у Стокгольмі в 1710-11 роках, в Москві в 1771 році і на Мальті в 1813 році.

Як відзначають дослідники, графік смертності від захворювання завжди має яскраво виражений пік, але в залежності від способу розповсюдження володіє різною формою. Виявилося, що в семи випадках з дев'яти реальним даним найкраще відповідала модель поширення інфекції людськими паразитами. Дані для Москви і Мальти несподівано випали з аналізу, так як в обох випадках на реальних кривих смертності виявилося по два піка. Дослідники також звернули увагу, що в англійському селі Ім, можливо, також була епідемія легеневої чуми, на що побічно вказують і літературні джерела.

Раніше портал "Знай.ua" пвідомляв про вплив чуми на жіночий геном

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще