Сонячна енергетика може покрити абсолютно всі потреби людства в електриці. Однак, при цьому панелі продовжують займати досить скромне місце у світовій енергосистемі. Для подальшого просування цієї технології людству слід вирішити декілька основних проблем. Як повідомляє видання Wall Street Journal, вартість сонячних панелей лише верхівка айсберга. Хоча і це залишається вагомою перешкодою на шляху відмови від викопних джерел палива.

Для того, щоб сонячна енергетика стала масовою, потрібно серйозно знизити вартість отримання кіловат-години — за оцінками експертів, ціна на рівні 25 центів дозволить сонячній енергетиці зайняти 30% енергетичного ринку. Зараз головні надії на підвищення ККД панелей пов'язані з використанням перовскіту. Ще однією проблемою є обертання Землі. Сонце світить лише певну частину доби. При цьому, залишається незрозумілим, що робити з надмірною денною енергією і звідки брати її вночі. Акумулятори та батареї часто коштують дорожче за самі панелі.

Будь-яка затія крупніше домашньої сонячної електростанції вимагає безлічі погоджень, затвердженого проекту, схеми підключення та перерозподілу енергії. За оцінкою Міністерства енергетики, такі супутні витрати можуть перевищувати 60% вартості проекту. Панелі та інше "залізо" — це лише 35-40% вартості. "Технологічне співтовариство або закриває очі на це, або просто не розуміє, що можна роздавати сонячні панелі безкоштовно, а супутні витрати все одно залишаться серйозною проблемою", — зазначає партнер інвестфонду Spring Lane Capital Роб Дей.

Раніше портал "Знай.ua" повідомля про катання на кавовій гущі

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще