Технічна перевага вогнепальної зброї, використання коней у військовій справі і більш складна організація війська дозволила конкістадорам здобувати нищівні перемоги над армією ацтеків. Невеликі загони практично без втрат знищували полчища індіанців, які у кілька десятків разів переважали їх. Однак, як показали останні дослідження, основними вбивцями місцевого населення були зовсім не порох, сталь і кавалерія. Як повідомляє видання Daily Mail, найбільше жителів сучасних Мексики і Гватемали померло через смертоносну бактерію, привезену колонізаторами.

Вчені Інституту Макса Планка (Німеччина) з'ясували, що Ацтекська імперія, існувавша в XIV-XVI століттях в Центральній Америці, могла бути знищена епідемією сальмонельозу, викликаною завезених європейцями бактеріями. Через хвороби загинули 7-17 мільйонів корінних американців, у яких не було імунітету до мікроорганізмів. В 1519 році, під час прибуття конкістадорів, очолюваних Ернаном Кортесом, чисельність ацтеків становила 25 мільйонів чоловік. Столицею імперії був Теночтітлан, який, як вважається, був найбільшим містом на Землі того часу з населенням до 500 тисяч чоловік.

Через сторіччя після захоплення Теночтітлана число ацтеків впало до одного мільйона. Однією з причин загибелі древньої цивілізації була епідемія, яка торкнулася значної частини Мексики і Гватемали. Дослідники взяли зразки зубної пульпи у десяти скелетів, що належать ацтекам, які загинули після завоювання Ацтекської імперії конкістадорами. Були виявлені сліди сальмонели, нехарактерні для останків людей, похованих до прибуття європейців. Зараження цією бактерією призводить до тяжкої пропасниці, зневоднення і порушення роботи шлунково-кишкового тракту.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв, коли вимре людство

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки РФ може відкласти наступ через несподівані обставини
Показати ще