Варіант законопроекту про деокупацію Донбасу, який внесли у парламент, не принесе користі нашій державі, оскільки в цьому документі не закладені механізми дипломатичного вирішення конфлікту.

Про це заявив засновник політичної партії «ОСНОВА» Сергій Тарута в ефірі парламентського телеканалу «Рада».

«Якщо б це був суттєво тільки внутрішній конфлікт, тоді це може бути урегульовано нашим законодавством. Але коли це зовнішній конфлікт, то ми повинні звертатися до міжнародного п рава, до міжнародних організацій, а вони користуються тільки міжнародним законодавством, яке зовсім не відповідає тим параграфам, які написані в законопроекті про деокупацію Донбасу. Тут написано, що Росія здійснює “ефективний контроль” на окупованій території . В Доктрині міжнародного права нема такої термінології, це означає, що ми не можемо застосовувати», – зазначив Сергій Тарута.

Засновник партії «ОСНОВА» також зауважив, що сам законопроект про деокупацію Донбасу доволі слабкий з точки зору міжнародного права, та не містить механізмів, які могла би використати Україна.

«Я постійно приймав участь в усіх дебатах, і постійно ми дискутували з цього приводу із юристами міжнародного права і ООН, і Ради Європи, які займаються конфліктами. Всі вони кажуть, що у цьому документі нема ні одного пункту, який би відповідав міжнародній практиці, який ми могли би застосовувати для того, щоб захищати інтереси фізичної особи. При тому, як стосовно людей на окупованій території, або таких які постраждали або виїхали, так і самої держави. Тому цей законопроект це лише декларація», – констатував Сергій Тарута.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Дивіться: парламентський день 16.01.2018 Сергій Тарута

Як повідомляв портал "Знай.ua", терористи так званих "ДНР" і "ЛНР" ускладнюють процес відновлення обладнання мобільного оператора Vodafone Україна в "сірій зоні".