Археологи виявили найдавнішу школу з усіх відомих науці неподалік від Тель-Авіва в печері Кесем. Вік закладу - близько 400 000 років.

І хоча цю школу важко порівняти з сучасними, одні з перших наук, яких там вчили - виготовлення знарядь праці і смаження м'яса. На цю думку наштовхнули вчених заготовки кам'яних знарядь праці, а також готові вироби, виконані з різним ступенем майстерності.

Вчені вивчили сотні кремнієвих знарядь, знайдених у печері Кесем. З деяких з них видно, що їх використовували як вмілі майстри, так і початківці. Щоб прискорити виробництво, доісторичні ремісники використовували "заготовки" - надавали каменю потрібної форми і відколювали від нього зрізи, які служили наконечниками, сокирами або іншими інструментами. Тому, після ретельного огляду, саме по слідах сколів археологи змогли визначити, які "заготовки" використовувалися вчителями, учнями.

Як зазначила керівник дослідження Елла Ассаф з Тель-Авівського університету, навіть досвідчені майстри помиляються, але якщо б це були просто промахи, це було б помітно. Тут же видно повторювані помилки. Тобто на цьому знарядді навчалися учні.

Популярні новини зараз
Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Крім того, деякі знаряддя робили з поганого матеріалу, на який майстер не став би витрачати зусилля. Археологи вважають, що це були навчальні зразки.

Ця знахідка дає поштовх до іншого відкриття: виявляється, в той час люди вже розвинули складні культурні моделі, такі як мова і передача знань. А це змусило вчених задуматися, не еволюціонував Homo sapiens набагато раніше, ніж прийнято вважати.

Раніше портал "Знай.uа" повідомив, що в українських школах відбудуться зміни.