Жіночим іменем "Дора" німці назвали саму гігантську гармату Другої світової війни. Ця артилерійська система калібром 80 сантиметрів була настільки величезна, що пересувалася тільки залізницею. Вона об'їздила половину Європи і залишила неоднозначне думку. "Дору" розробили наприкінці 1930-х років на підприємстві Krupp в місті Ессені. Головне завдання надпотужного знаряддя — знищення фортів французької лінії Мажино під час облоги. На той час це були найбільш сильні укріплення, що існували у світі.

"Дора" могла стріляти снарядами вагою до 7 тонн на відстань до 47 кілометрів. У повністю зібраному вигляді "Дора" важила близько 1350 тонн. Німці розробили це потужне знаряддя, коли готувалися до битви за Францію. Але коли в 1940 році почалися бої, найбільша гармата Другої світової війни ще була не готова. У будь-якому випадку, тактика Бліцкригу дозволила німцям захопити Бельгію і Францію всього за 40 днів, обійшовши захисну лінію Мажино. Це змусило французів здатися з мінімальним опором і зміцнення не довелося штурмувати.

"Дора" була розгорнута пізніше, під час війни на Сході, в Радянському Союзі. Її використовували при облозі Севастополя для обстрілу берегових батарей, які героїчно захищали місто. Підготовка знаряддя з похідного положення до стрільби займала півтора тижні. Крім безпосередньо з розрахунку 500 осіб, задіювався батальйон охорони, транспортний батальйон, два залізничних складу для підвозу боєприпасів, зенітний дивізіон, а також своя військова поліція і польовий хлібозавод.

Популярні новини зараз
"Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

Німецьке знаряддя заввишки з чотириповерховий будинок і довжиною 42 метри стріляло до 14 разів на день бетонобойными і фугасными снарядами. Щоб виштовхнути найбільший снаряд у світі, був потрібен заряд в 2 тонни вибухівки.

Раніше портал "Знай.uа" повідомив про таємниці різдва.