Може штучний інтелект покласти край створення підроблених робіт? Згідно з новим дослідженням, форма ШІ, звана рекурентної нейронної мережею, тепер може ідентифікувати підроблені картини.

Дослідники з Університету Рутгерса в Нью-Джерсі та Ательє по відновленню іпі дослідження картин в Нідерландах опублікували свої результати в статті під назвою "Пікассо, Матісс або підробка"? Визначення автентичності твору мистецтва вже давно є серйозною проблемою.

Нова програма намагається ідентифікувати стилістику роботи художника. Існує ще безліч технічних методів, наприклад, полотно можна взяти в лабораторію для проведення різних тестів, таких як інфрачервона спектроскопія, газова хроматографія і радіометричне датування. У новому дослідженні вчені надали ІІ 300 креслень відомих художників, включаючи Пабло Пікассо, Анрі Матісса і Егона Шіле. Аналізуючи роботи, штучний інтелект виявив 80 тисяч індивідуальних особливостей і через нейронну мережу дізнався, які риси в штрихах билі специфічними для художників.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

Дослідження показало, що об'єднання нейронної мережі та алгоритми машинного навчання допомогло ІІ правильно ідентифікувати автора твору у 80% випадків. Ще більш вражаючою була його здатність виявляти всі підробки. У документі стверджується, що А. може бути рентабельною альтернативою дорогому наукового аналізу, особливо коли йдеться про менш дорогих роботах на папері. І якщо навіть фальсифікатор використовував матеріали, що імітує історичну роботу, складно повторити стилістику митця і обдурити ІІ.

Раніше портал "Знай.иа" повідомив, що онлайн-гра побила світовий рекорд.