"Антивірус Касперського" обманював конкурентів, "заражаючи" безпечні файли. Відома російська антивірусна компанія "Лабораторія Касперського" протягом декількох років дурила конкурентів. Про це Reuters розповіли колишні співробітники антивірусної компанії.

За даними видання, співробітники компанії позначали безпечні файли як заражені, в результаті чого інші розробники антивірусів починали вважати ці файли небезпечними. Це, в свою чергу, заважало користувачам конкурентів "Лабораторії". У результаті важливі файли користувачів виявлялися видалені. "Наші дії шкодили не тільки конкурентам, а й користувачам продуктів", — сказав один з колишніх співробітників "Лабораторії". Співрозмовники Reuters стверджують, що метою були такі розробники антивірусного ПЗ, як Microsoft, AVG, Avast та інші.

Читайте також: Українка створила портативну колонку, яка здобула міжнародну премію

Деякі з атак були санкціоновані особисто Євгеном Касперським. Він вважав, що інші розробники крадуть методи роботи його антивіруса замість того, щоб самим боротися з вірусами. Атаки тривали протягом більше 10 років, а їхній пік припав на період з 2009 до 2013 року.

За словами колишніх співробітників компанії, інженери "Лабораторії Касперського" тижнями і місяцями працювали над тим, щоб знайти способи, як нашкодити конкурентам. Вони вивчали методи роботи антивірусних програм конкурентів, щоб зрозуміти, як їх можна підставити.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Один зі способів, яким користувалися в "Лабораторії Касперського" - незначна зміна важливого і поширеного файлу, наприклад, драйвера. Такий файл позначали як шкідливий і відправляли в VirusTotal.

Після цього антивіруси, які оновлювали свої бази з урахуванням цього файлу, могли випадково позначити як шкідливий і незмінений файл на своїх комп'ютерах користувачів. Примітно, що в "Лабораторії Касперського" всі звинувачення відкинули. "Дії, в яких нас звинувачують - є неетичними, нечесними, а їх законність викликає сумніви", — наголосили в компанії.