В Україну з США приїдуть безкоштовні протитанкові комплекси Javelin, а також інше оборонне озброєння на $350 млн.

Про це повідомив президент Петро Порошенко під час засідання Ради національної безпеки і оборони - повідомляє прес-служба голови держави.

"У результаті кропіткої роботи нашої команди, ми сьогодні маємо позитивну новину, що протитанкові комплекси Javelin нам будуть поставлені в якості оборонного озброєння за рахунок фінансування Сполучених Штатів Америки", - сказав президент.

На засіданні РНБО обговорювалося оборонне замовлення України на 2018 рік.

"Повинні бути новітні протитанкові комплекси, при чому як українського виробництва "Стугна", інші, так і іноземного виробництва. Сьогодні можу сказати, що протитанкове озброєння, його кількість збільшується в чотири рази. І все це повинно бути безпосередньо в АТО. Ми не повинні знижувати рівень боєздатності наших частин", - розповів Порошенко.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп
Показати ще

В оборонному замовленні в три рази збільшили витрати на закупівлю найсучасніших засобів радіоелектронної боротьби українського та іноземного виробництва, про це йдеться в повідомленні.

"У нас повинна бути можливість захистити українські позиції від ворожих безпілотних літальних апаратів та забезпечити радіоелектронну підтримку діяльності наших військ", - зазначив президент.

Він також додав, що кількість БПЛА підрозділів ЗСУ буде збільшено в 4,5 рази.

"Дуже ефективно напрацьована технологія використання безпілотних літальних апаратів, координація з нашими системами артилерії та розвідки", - відзначив Порошенко.

З його слів, забезпечення антиснайперськими комплексами збільшать у десять разів.

У 2018 році має завершитися процес випробувань вітчизняного ракетного комплексу "Вільха" і початися етап його виробництва, "щоб різко підвищити точність, і відстань, на яку можуть бути нанесені удари", - пояснив Порошенко.

В цілому, основні показники державного оборонного замовлення в цьому році значно зросли. Порівняно з минулим роком фінансування збільшили на 37%.

"Це дуже переконливо свідчить про ті відстані, які наша держава подолала з часів 2014-2015 років. У 2018 році фінансування державного оборонного замовлення збільшено до 21 з гаком мільярда гривень", - підкреслив президент.

РНБО затвердила "Основні показники державного оборонного замовлення на 2018-2020 роки". Зокрема, на 2018 рік - на суму 21,3 млрд грн.

За результатами виконання державного оборонного замовлення 2017 року Збройні сили України отримали майже 2,5 тисячі зразків озброєння, військової техніки та спеціальних виробів і більше 27 тисяч ракет і боєприпасів, уточнили в РНБО.

Під час засідання члени РНБО також обговорили і підтримали проект закону "Про національну безпеку України".

Документ розробили у взаємодії з експертами НАТО, США і Європейського Союзу з метою приведення української законодавчої бази у відповідність зі стандартами держав-членів НАТО.

Після прийняття Верховною Радою цей закон повинен стати основою для розробки та оновлення законодавства у сфері нацбезпеки і оборони.

Секретар РНБО Олександр Турчинов зазначив, що закон "Про національну безпеку України" має узагальнити і привести до єдиного знаменника всі вже здійснені та заплановані реформи сектору безпеки і оборони України, "а також об'єднати в собі не тільки базові основи національної безпеки, але і питання демократичного цивільного контролю та основи планування в цих сферах".

Раніше портал "Знай.ua" повідмляв про те, що Порошенко озвучив головну мету Путіна і козірі України.