Вже цієї весни у поштові скриньки громадян Швеції вкладуть брошури з детальним планом дій про те, як вижити, що робити і чим допомогти батьківщині в захисті від країни-агресора.

Про це повідомляє видання Financial Times.

Всього планується до випуску 4,7 мільйонів брошур під назвою "Якщо настане криза чи війна". В інструкції буде розказано, що робити в разі зовнішньої збройної агресії, зокрема з боку Російської Федерації. Таке офіційне застереження влади країни розповсюдять по домогосподарствам вперше більш ніж за півстоліття.

У буклеті пояснюється, як громадяни можуть посприяти "тотальної оборони" в разі війни, і як забезпечити свої базові потреби у воді, їжі та обігріву холодний сезон. Крім того, інструкція описує інші загрози для держави - кібератаки, терророзим і кліматичні зміни.

"Публікація буклету відбудеться на тлі посилення дебатів у Швеції на теми оборони і безпеки, а також загрози з боку Росії і необхідності приєднання до НАТО", - йдеться в статті.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Основна ідея застереження влади - в тому, що до потенційного збройного конфлікту повинна бути готова не тільки армія, але і все суспільство.

"Останні 25-30 років або навіть більше ми не використовували такі вирази, як "тотальна оборона" і "критичний рівень тривоги". З-за цього обізнаність громадян дуже низька", - пояснила керівник проекту в Шведському агентстві громадянського обов'язку Христина Андерссон.

Брошури надрукують і розповсюдять у травні.

За інформацією ВИДАННЯ, в останній раз шведи виявили в своїх поштових скриньках такі інструкції 57 років тому, у 1961 році, хоча внутрішній варіант "для уряду" випускався до 1991 року.

Як йдеться в статті, кілька міністрів у лівоцентристському уряді на тижні заявили, що вторгнення в країну "малоймовірно", і це "розгнівало людей у системі оборони".

"Те, що здавалося неможливим ще п'ять років тому, більше не немислимо, нехай і здається малоймовірним. Це має дуже різні наслідки для політики", - заявив директор Російської програми у Шведському інституті міжнародних відносин Мартін Краг.

Після силового захоплення Криму і розв'язування Росією війни в Донбасі офіційний Стокгольм почав програму переозброєння і посилення армії. Шведи зміцнюють протиракетний і протиповітряний компоненти оборони: в США замовлені ПРО комплекси "Петріот". У 2017 року збройні сили країни провели масштабні навчання за останні 23 роки.

Нагадаємо, раніше портал "Знай.ua" повідомляв про те, що супутник зняв вторгнення Путіна в Україну.