Астробиологи з США і Японії визнали, що віруси повинні існувати на інших планетах Сонячної системи і экзопланетах. Стаття дослідників опублікована в журналі Astrobiology.

Як зазначили вчені, на Землі віріони, що складаються з нуклеїнової кислоти та білків вірусні частинки — легко можуть бути викинуті за межі атмосфери і потрапити на інші космічні тіла.

З-за астрономічного числа віріонів (1031 в Світовому океані) і їх малих розмірів висока ймовірність, що вони були викинуті в космос, наприклад, при падінні на Землю метеоритів. Відомо, що полиовирусы і бактеріофаги можуть виживати в умовах космічного вакууму і іонізуючого випромінювання. Подібні процеси, швидше за все, відбуваються і на інших придатних для життя планетах.

При цьому інфекційні агенти — це двигуни еволюції, без них неможлива поява складних форм життя. Тому вчені вважають, що на тих планетах, де існують біологічні організми, поява вірусів неминуче.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Способів зареєструвати віруси на інших космічних об'єктах не існує через відсутність загальних для них біомаркерів. Вчені пропонують використовувати для цих цілей просвічують електронні мікроскопи (TEM), з допомогою яких можна визначити наявність віріонів та їх унікальні морфологічні особливості. У той же час TEM з-за їх розміру і ваги проблематично встановити на космічні апарати.

Раніше портал "Знай.uа" повідомив, що вчені розгадали головну загадку космосу.