Німецькі вчені представили концепцію практично безшумного підводного двигуна. Ідею для цього вони запозичили у восьминогів.

Окрім щупалець, восьминоги і кальмари мають ще одну цікаву особливість. Всі вони плавають, використовуючи водометні рухи. Для цього молюски набирають воду в порожнину із зябрами і з силою виштовхують її у протилежному до руху напрямку, через лійку, яка виконує роль сопла. Це дозволяє їм рухатися дуже швидко і тихо.

Вчені-інженери з інституту Фраунгофера в Німеччині, що спеціалізуються на технологіях машинобудування вже скопіювали цей спосіб. Його можна використовувати в човнах, водних мотоциклах або підводних човнах.

Читайте також: Німецькі інженери створили гібрид велосипеда і самоката (фото)

Octopus Siphon Actuator, мініатюрний прототип системи, складається з чотирьох з'єднаних еластомірних кульок, кожна з гідравлічним поршнем всередині. Спочатку вода всмоктується через отвір в кожну кульку — як кальмар або восьминіг всмоктує воду у свою мантію. Потім кабелі, інтегровані в кулі, змушують їх стиснутися, тим самим швидко виштовхуючи воду.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Системою можна керувати, використовуючи вибірково двигуни, щоб рухатися в потрібному напрямку.

Весь пристрій можна виготовити за одну стадію з використанням 3D-принтера. За словами вчених, комерційна версія технології дозволяє не тільки швидко і практично безшумно подорожувати, але і не загрожує морським істотам, які постійно ризикують бути розрізаними гвинтами.